Ar putea ajunge și în România: restricțiile impuse în Franța îți arată ce înseamnă să iei în serios pandemia

de: Alexandru Puiu
25 11. 2020

Împreună cu Spania, Franța a ajuns să fie cel mai grav focar de coronavirus din Europa, iar președintele Emmanuel Macron a impus tot mai multe restricții.

Franța a înregistrat aproximativ 2,15 milioane de cazuri de coronavirus până la ora actuală, cu până la 28.000 de cazuri noi depistate într-o singură zi și o medie de peste 500 de decese zilnice.

Cu toate acestea, președintele Franței a cedat parțial presiunilor din mediul public și a decis să relaxeze un pic restricțiile definite în urmă cu câteva săptămâni. Chiar și așa, măsurile sunt mult mai agresive decât cele de care se plâng românii. Cu un pic de noroc, carantina generală dictată în Franța s-ar putea opri după 15 decembrie, pentru ca oamenii să-și poată petrece sărbătorile cu familia.

„O nouă etapă va începe în 28 noiembrie. Însă nu se vor schimba următoarele lucruri: carantina adaptată şi sistemul de atestare a deplasărilor vor rămâne în vigoare, va trebui să continuăm lucrul de la domiciliu şi să renunţăm la deplasările care nu sunt necesare. Deplasările pentru relaxare şi activităţile fizice vor fi permise pe o rază de 20 de kilometri în jurul domiciliului şi pentru o durată de trei ore; vor fi permise activităţile extraşcolare în aer liber, iar magazinele şi serviciile la domiciliu vor funcţiona până la ora 21.00”, a declarat Emmanuel Macron într-un discurs televizat, conform cotidianului Le Figaro, citează Mediafax.

„Altă etapă va începe în 15 decembrie, dacă vom ajunge la un nivel sub 5.000 de infectări pe zi. În acest caz, carantina generală ar putea înceta, ne vom putea deplasa fără adeverinţă între regiuni şi vom putea petrece Crăciunul cu rudele”, a explicat preşedintele Franţei, subliniind că, după 15 decembrie, ar rămâne restricţiile privind deplasările în intervalul 21.00-7.00, cu excepţiile serilor de 24 decembrie şi 31 decembrie. „Vom putea circula liber în serile de 24 şi 31 decembrie, dar nu vor fi permise adunările publice”, a subliniat Emmanuel Macron.

În ceea ce privește restaurantele, deși mulți au sperat ca acestea să se deschidă în Franța începând cu 1 decembrie, președintele a afirmat că abia după 20 ianuarie 2021 sunt șanse ca oamenii să calce din nou într-un restaurant sau într-o sală de sport.

La fel ca alți lideri de stat, Emmanuel Macron a insistat asupra faptului că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie. Vom obţine un număr suficient de doze de vaccin. Uniunea Europeană are contracte cu producători şi vom încerca să producem cât mai multe doze în Europa. Nu voi face vaccinarea obligatorie”, a subliniat Macron.